За понеделник е насрочена нова среща Киев - Москва в търсене

...
За понеделник е насрочена нова среща Киев - Москва в търсене
Коментари Харесай

Убит преговарящ от руски шпионин бе превърнат в герой на Украйна за часове

За понеделник е планувана нова среща Киев - Москва в търсене на мир
Руски разузнавач, убит в главата поради държавна измяна по отношение на Украйна, или пък воин на страната, умрял, изпълнявайки специфична задача. Това са двете радикално разнообразни версии за неочакваната гибел на банкера Денис Киреев. Изненадващо и двете информации идват от Украйна. Загиналият бе член на украинската делегация по време на първите договаряния Москва - Киев, които се организираха на територията на Беларус в края на февруари. Той не попада в формалния лист на украинската делегация, само че се вижда на една от фотосите на договарянията.

За гибелта на 45-годишния Киреев се разбра през уикенда, когато изданието “Украинска истина ” заяви, че службата за сигурност на Украйна (СБУ) е застреляла украинския договарящ при опит да го арестува поради съмнение в държавна измяна. Твърди се, че Киреев снимал военни обекти и сътрудничил с Русия. СБУ имала ясни данни за измяната, в това число телефонни диалози.

“Преговарящият на първата Гомелска среща Киреев в действителност бе погубен. Точно в центъра на Киев той беше екзекутиран, прострелян в главата, покрай Печерския съд ”, написа блогърът Анатолий Шарий в туитър. Информацията бе доказана и от депутата от президентската партия “Слуга на народа ” Александър Дубински, който написа в телеграм, че Киреев е човек на Клюеви - братя украински милионери и някогашни депутати. Андрий Клюев бил началник на администрацията на президента Виктор Янукович, който избяга през 2014 година в Русия. Според английското разузнаване Андрий Клюев е измежду някогашните украински политици, с които руснаците поддържат контакти и ги преглеждат като евентуални протежета при положение на офанзива против Украйна.

По-късно обаче украинското военно министерство, обори тази версия. Главното ръководство на разузнаването (ГУР) към ведомството публично разгласи, че Денис Киреев бил техен помощник и умрял при осъществяване на специфична задача. Във фейсбук ГУР разгласява фотоси на Киреев и други двама убити, като написа: “Героите не умират! Те живеят, до момента в който ние ги помним! ”.

Денис Киреев дълги години е работил като финансист, в това число и за австрийски компании. Бил е член на Надзорния съвет на “Укрексимбанк ”, както и зам.-председател на УС на “Ощадбанк ”. И Русия, и Украйна са разгласявали, че имат данни за хипотетичната му шпионска активност, като всяка го упреква, че работи за другата страна.

Според локален тв канал още през юли 2020 година против Киреев почнало следствие на Киев за вероятно съдействие с съветските спецслужби. Журналистите разгласяват и фотография на Киреев от Червения площад в Москва, за която се твърди, че е направена на 19 януари 2022 година

Следващият кръг от договаряния Москва - Киев се чака да се състои в понеделник.

В дипломатическите старания се включи и израелският министър председател Нафтали Бенет, който посети Москва и беседва с съветския президент Владимир Путин. Това е първа аудиенция на непознат водач в Русия след началото на съветската инвазия в Украйна. Разговорът на Бенет с Путин траял 3 часа. Самото му пътешестване до Москва поражда разнообразни теории, в това число и тайни. Първото съображение за това е пътуването на дребната делегация със аероплан, употребен най-вече от специфичните служби. Освен това полетът и срещата в Русия се случват по време на шабат, което се прави извънредно рядко и единствено в рискови обстановки.

Веднага по-късно Бенет отпътува за Германия, където се срещна и с немския канцлер Олаф Шолц. Преди да потегли за Берлин обаче, той беседва по телефона и с украинския президент Володимир Зеленски.

Досега Бенет не се беше включил към интернационалните рецензии против Русия, а изтъкваше на няколко пъти солидните връзки, които свързват Израел с Москва и Киев, отбелязва Агенция Франс Прес. Израелски източници считат, че на Путин са направени оферти, които дават опция на Кремъл да се измъкне с достолепие от експанзията в Украйна, при избрани условия. До дни се чака Москва да отговори дали приема този вид, което значи прекъсване на военните дейности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР